5 trends waar software testers rekening mee moeten houden in 2016

Software testen wordt gespecialiseerder en gespecialiseerder en 2015 was daarin niet anders. Deze trend zet zich al een tijd voort en zoals u misschien al verwacht had, 2016 wordt niets anders. Integendeel zelfs. Ook al zijn we inmiddels al halverwege het jaar bij Testoo willen we u toch deze 5 trends niet onthouden.

1. Python wordt steeds populairder

Voor iedereen die niet bekend is met coderen of wil beginnen met programmeren. Python zal de eerste keuze worden omdat het heel makkelijk is om te leren, er een grote simulariteit zit met het normale egels dat wij kennen  en het is leesbaar door een gewoon persoon.

Doordat we zien dat steeds meer testers overgaan naar testautomatisering, en tegelijkertijd een nieuwe programmeertaal leren, zal het gebruik van makkelijke te leren en te gebruiken programmeertalen als Python groeien.

2. Mobiele apps testing gaat door het dak

Omdat de toelatingseisen van stores steeds strenger wordt neemt ook het goed moeten testen van mobiele apps toe. Even een app lanceren en wachten op klantenfeedback is er niet meer bij. Live gaan met issues wordt gelijk afgestraft door gebruikers en dus neemt de druk op het foutloos lanceren toe.

De andere kant van het verhaal is overigens wel dat het lanceren van een app hierdoor steeds duurder wordt en er keer op keer weer geïnvesteerd moet worden in mensen, programmatuur en apparatuur. Mobiele app testing zou dus een hele mooie optie kunnen zijn voor Taas. In 2015 zagen we een hoop investeringen in on premise en cloud based testing farms. Met het op de markt komen van Amazone’s AWS Device farm en Google’s Cloud Test Lab wordt ervoor gezorgd dat de leveranciers van testfarms verder zullen gaan moeten zakken met hun prijzen. En uiteraard is dit weer goed bericht voor ons testers!

3. Open source zal blijven groeien

In 2015 zijn er veel investeringen gedaan in open source programmeertaal. In 2015 begon dat allemaal met Apple die met een versie op de markt kwamen van Swift, het open source platform. Apple werk al snel gevolgd door Microsoft ( hoe kan het ook anders ) die met het .NET platform precies dezelfde beweging ging maken. Vanuit het oogpunt van ons testers is dit prima want het gebruik van bijvoorbeeld Selenium en SoapUI wordt niet minder en hoe meer we kunnen testen met deze tools hoe beter. Voorde uiteindelijke marktontwikkeling binnen het testvak is het naar onze mening het beste als deze trend zich doorzet. Een ander goed voorbeeld van een early adapter op dit vlak is Smartbear die ook al in 2015 kwamen met een integratie met Selenium van hun bekende pakket Testcomplete. In 2016 zou deze trend zich moeten kunnen voorzetten.

4. Agile en Continuous delivery zal verder gaan doorgroeien

Omdat deliveries korter gaan worden zal testen geïntegreerd gaan worden in development. Sterker nog dit is een must omdat het tempo anders niet meer bij te houden is. Dit gaat betekenen dat devlopers zich meer met testen bezig moeten gaan houden. Dit gaat nog wel wat teweeg brengen maar één van de zaken die hierop aangepast moeten worden zijn de testing tools die meer developer proof moeten worden gemaakt en die kunnen voorzien in Continuous delivery.

5. Vacatures en krapte op de arbeidsmarkt

In 2015 ontstond al krapte op de arbeidsmarkt maar deze trend heeft zich al verder doorgezet en zal voor de 2e helft van 2016 alleen nog maar groter worden. De testmanagers zijn niet meer aan te slepen om over de testautomatiseerders maar helemaal te zwijgen. Bedrijven zullen dus zeer goed personeelsmanagement moeten gaan toepassen aan de ene kant en aan de andere kant zich moeten gaan bekwamen om de slag om nieuw personeel te winnen.

To zover onze signaleringen voor 2016. Heb je aanvullingen of wil je wat kwijt? We horen je reactie heel graag!

 

1925

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha *