Sandbox
Sandbox
Sandbox: Wat houdt het in?
De Sandbox is een ingeburgerd begrip in de wereld van de software-ontwikkeling. Voor programmeurs is het bijvoorbeeld mogelijk verschillende, van het internet gedownloade, programma’s in zo’n Sandbox te plaatsen. Wanneer deze software in een afgesloten omgeving wordt geopend, geeft u mogelijke virussen en andere schadelijke programma’s géén kans de rest van de digitale omgeving te bereiken. Zodoende onderscheiden Sandboxen zich van virusscanners door preventief te handelen: een virusscanner opereert met name wanneer het eigenlijk al te laat is.
Het in de sandbox plaatsen van testsoftware zorgt ervoor dat de overige systeemdata niet veranderbaar is. Virussen, Trojaanse paarden en andere schadelijke factoren doen dit normaal gesproken wel, maar de plaatsing in de Sandbox zorgt voor een veilige en noodzakelijke testomgeving.
De werking van een Sandbox
De Sandbox is (soms gratis) downloadbaar vanaf meerdere websites: meerdere producenten hebben de ontwikkeling van zo’n Sandbox op hun palmares staan. Een bekend voorbeeld van een Sandbox voor Windows is het veel gebruikte Sandboxie. Dit programma zorgt ervoor dat downloads éérst in deze zandbak terecht komen voor ze daadwerkelijk op een computer belanden.
Een programma in de Sandbox kan, zoals gezegd, géén schade aanrichten bij andere programma’s. Wél is het zo dat virussen en dergelijke opgeslagen blijven binnen de Sandbox. Het is daarom van groot belang deze tijdig te legen zodat schadelijke programma’s permanent uit het systeem blijven. Ook is het belangrijk te vermelden dat een Sandbox géén vervanger is voor een virusscanner: u doet er, als gebruiker van de zandbak, altijd goed aan beiden geïnstalleerd te hebben.
De Sandbox is een handige manier om virussen en andere schadelijke programma’s voor te zijn, hoewel het begrip niet beperkt blijft tot een beschermde omgeving alleen. Programmeurs zijn namelijk ook in staat om te werken in zo’n omgeving. Dat geeft hen de mogelijkheid om wijzigingen voortdurend te testen op fouten. Het bijvoorbeeld mogelijk om codes uit te schrijven en te laten uitvoeren in een daadwerkelijke browser. Daarmee lijkt het alsof er gewóón openbaar wordt gewerkt, terwijl in werkelijkheid de Sandbox actief is en de complete werkomgeving beschermd.
Testoo en Sandbox
Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van Sandboxen, software testen en veilig werken? Zoek dan, geheel vrijblijvend, contact met ons op. De specialisten van Testoo hebben véél verstand van verschillende facetten op het gebied van software testen en helpen u graag met al uw vragen.
Samenvatting Sandbox
- Gratis programmatuur ( meestal )
- Afgeschermende omgevingen
- Buiten bereik van virussen
- Isoleren van data
- Kan niks kapot gaan aan de omgeving buiten de sandbox