Cucumber Gherkin

 
Software testen is een vitaal onderdeel tijdens het ontwerpen en bouwen van bijvoorbeeld applicaties. De diverse manieren om software daadwerkelijk te testen vertonen echter grote onderlinge verschillen en controleren allemaal andere, unieke aspecten. Eén manier van software testen is aan de hand van de tool Cucumber – een goed voorbeeld van een geautomatiseerde test. Hieronder gaan we verder in op deze relatief nieuwe methode.
 
Meer weten?
Eenvoud75
Toepasbaarheid70
Kosten95
Support45

Wat is Cucumber?

Cucumber is een tool die programmeurs gebruiken om verschillende soorten software te testen. Het programma werkt aan de hand van een zogenaamde BDD-programmeertaal (een afkorting voor Behavior Driven Development) en onderscheidt zich van anderen door testscripts te noteren in een natuurlijke, maar automatisch uitvoerbare taal. Cucumber kwam voor het eerst ter sprake in 2009 toen ontwikkelaar Aslak Hellesøy aankondigde de methode te ontwikkelen. De allereerste versie stamt uit 2011, hoewel de meest gebruikte variant van Cucumber in 2012 werd gelanceerd:Cucumber JVM.

Hoe is Cucumber ontstaan?

Cucumber is ontstaan aan de hand van een soort leegte die aanwezig bleek te zijn in soortgelijke Java-projecten. De hierbij horende tests, de zogenaamde J-Unit-tests, bleken bijvoorbeeld niet in staat te zijn zekerheid te ontwikkelen over zowel het technische als en functionele aspect van software. Dit zorgde ervoor dat Java-applicaties vaak nog een (te) groot aantal bugs kenden. Cucumber is derhalve een alternatief op deze niet altijd goed functionerende software testen en zodoende ook zo ingericht.

Hoe werkt Cucumber Gherkin?

De werking van Cucumber is anders dan andere geautomatiseerde tests. Dit wordt veroorzaakt door een andere programmeertaal die wordt gebruikt: Gherkin. Het bijzondere aan Gherkin is dat deze taal eigenlijk helemaal niet uitgebreid is. Sterker nog – de bijbehorende woordenschat bedraagt niet meer dan tien woorden. De simpele term ‘functionaliteit’ betekent in het Gherkins dat er een specifiek onderdeel van een bepaalde applicatie wordt getest. Daadwerkelijke opdrachten hoeven niet per se in het Gherkins worden geschreven: het is mogelijk delen uit een andere programmeertaal aan het Gherkin-concept vast te lijmen. Dit wordt ook wel de ‘glue’ genoemd.

Wat is het voordeel van Cucumber Gherkin?

Cucumber heeft als groot voordeel dat het in staat is om een structuur te ontwerpen voor verschillende uitvoerbare handelingen. Daarmee onderscheidt het zich van andere testmethodes die niet in staat zijn zowel technische als functionele aspecten te controleren. Zodoende is Cucumber, en de bijbehorende programmeertaal Gherkin, ideaal voor het opsporen van niet werkende functionaliteiten die reguliere tests, laat staan het menselijke oog, niet vinden. Een bijkomend voordeel is dat Cucumber relatief snel werkt: het maken van de zogenaamde testscripts verloopt spoedig en betrouwbaar.

Over Testoo

Wil je méér weten over Cucumber Gherkin? Of ben je benieuwd of deze testmethode óók bruikbaar is voor jouw software? Neem dan contact op met Testoo! Als testspecialist helpen we u vanzelfsprekend graag met al uw vragen rondom niet alleen deze, maar alle relevante testtechnieken.

Meer weten?
 
800Gebruikers
1Kosten per maand
23Reviews
9Beoordeling
 

De voordelen van Cucumber Gherkin

 
Gherkin is een rare variant op Cucumber maar zeer goed toepasbaar voor hele specifieke omgevingen. In Nederland zien we dit met name terug bij de financials. Onderstaande nog een korte opsomming van de belangrijkste voordelen.
 
  • Gherkin kent slechts 10 woorden en is daardoor snel te beheersen.
  • Gherkin heeft als voordeel dat het in staat is om structuren aan te bieden.
  • Gherkin in combinatie met Cucumber werkt erg snel.
  • Gherkin is gratis.
3543
Download de laatste versie van Gherkin hier!Download Gherkin