JMeter

 
Software testen kan op de meest uiteenlopende manieren. Diverse technieken stellen programmeurs in staat verschillende aspecten van de software te controleren op mogelijke fouten, waarbij ieder pakket haar eigen voordelen en unieke kenmerken heeft. De tool JMeter is hier een praktisch voorbeeld van. Hoewel het géén bombastisch product is (de uitstraling is zelfs sober te noemen) heeft JMeter toch de nodige functionaliteiten die voor iedereen in de software testen branche interessant zijn.
 
Meer weten?
Eenvoud80
Toepasbaarheid90
Kosten100
High Level Support80

Load- en performance-testen met Jmeter

Vóór we goed kunnen uitleggen wat JMeter precies inhoudt is het van belang te verklaren wát load- en performance-testen zijn en wat het verschil tussen de twee precies is. Zoals hierboven gesteld meten diverse softwaretests ook verschillende elementen. De load-test controleert hoeveel gebruikers een website, webshop of mobiele applicatie tegelijkertijd aankan. In vaktermen wordt dit ook wel het aantal parallele gebruikers genoemd. Zo’n controle verloopt aan de hand van een specifiek tijdspad waarin allereerst de bezoekersaantallen op drukke momenten worden vastgelegd. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken waar de grens ligt: vanaf welke aantallen functioneert de site niet meer naar behoren en hoe kunnen we daar iets aan doen?

Een performance test hangt weliswaar nauw samen met de load test, maar steekt toch nét iets anders in elkaar. De performance test gaat namelijk na hoe goed de site functioneert onder normale omstandigheden. Hieronder valt bijvoorbeeld de snelheid waarmee de gebruiker de website of mobiele applicatie kan gebruiken. Deze verificatie wordt, net als bij de load test, gemeten aan de hand van normale én verzwaarde omstandigheden.

De verhouding tussen deze twee testen is dat het resultaat van de load test ongeveer moet lijken op dat van de performance test. Met andere woorden: ook in drukke tijden moet de website, webshop of mobiele applicatie als normaal kunnen draaien.

Ten slotte is er ook nog een derde variant die nauw samenhangt met de load- en performance-testen: de stresstest. Deze test gaat nog nét een stap verder dan de load test en rekt de drukte van het bezoek op tot een punt waarop de applicatie simpelweg niet meer functioneert.

JMeter functies

Meter wordt een zogenaamde ‘open source tool’ genoemd waarmee load-, performance- en stress-testen worden uitgevoerd. Het is een simpele, doch effectieve applicatie waarbij verschillende soorten scripts uitwijzen wat nu precies het resultaat van de test is. Deze scripts worden gebruikt voor de http websites en zorgen voor een gesimuleerde testomgeving. Naast applicaties is JMeter ook geschikt voor het controleren van services op het web en diverse databases.

JMeter is opgebouwd in de voor de hand liggende programmeertaal Java. Hoewel de belangrijkste functies van JMeter allemaal betrekking hebben op de hierboven genoemde testen heeft het programmaatje ook een aantal specifiekere functies. Met het gebruik van de juiste scripts is het bijvoorbeeld mogelijk de belasting van de processor te meten, net als de doorvoersnelheid gemeten aan de hand van een tijdseenheid van uw keuze. Nóg meer weten? Dat kan aan de hand van een aantal handige plug-ins.

Over Testoo

Wij vertellen u graag meer over het gebruik van JMeter, de plug-ins voor JMeter en andere manieren om software mee te testen. Dit is onze specialiteit en we helpen u er graag mee. Neem contact met ons op voor al uw vragen!

Meer weten?
 
100000Gebruikers
1Kosten per maand
132Reviews
9Beoordeling
 

De voordelen van Apache Jmeter

 
Apache Jmeter is in zeer veel verschillende omgevingen en situaties zeer goed toepasbaar. Hieronder vatten wij de belangrijkste voordelen nog even voor u samen.
 
  • Dé beste load performance tool die er is.
  • Gratis tool
  • Op ieder platform en iedere omgeving inzetbaar.
  • Te realiseren met beperkte technische kennis.
  • Jmeter is als regressietest in te richten waardoor continue loadtesten mogelijk zijn.
3409
Wilt u nog meer informatie over Jmeter?Ontdek Apache Jmeter