Agile

 
Steeds meer bedrijven kiezen voor software-ontwikkeling volgens de Agile benadering. Daar zijn goede redenen voor. De traditionele watervalmethode is in veel situaties te log en te star. De Agile aanpak sluit dichter aan bij de manier waarop mensen werken en denken. Ontwikkelaars en managers willen graag creatief bezig zijn en concrete resultaten opleveren.

Keerzijde van de medaille is dat de Agile werkwijze van het team veel zelfdiscipline vraagt. Omdat niet alles tot in details is uitgestippeld, is gestructureerd testen en snel terugkoppelen van de testresultaten essentieel om de richting en de kwaliteit van het ontwikkelingstraject te waarborgen.

 
Meer weten?
Eenvoud80
Toepasbaarheid95
Kosten60
Support95

Agile testen en Scrum

De meerwaarde van een vakkundige en ervaren Agile tester komt sterk naar voren in een Scrum-omgeving. De Agile manier van werken, waarvan Scrum slechts één variant is (maar wel een heel belangrijke), vraagt ook van de testers een heel andere aanpak dan de traditionele watervalmethode. De intense samenwerking binnen het team betekent dat de testers continu feedback moeten geven.

Een beruchte valkuil bij Scrum is dat de vorige sprint pas wordt getest als de volgende al in ontwikkeling is. Zolang de sprint niet af is, kan hij niet getest worden, toch? Gevolg: als de ontwikkelaars al met hun hoofd bij de nieuwe sprint zitten, worden ze geconfronteerd met knelpunten uit de vorige sprint. Dat is fnuikend voor de voortgang, en trouwens ook voor de motivatie.

Onze testers gaan gelijk op met de ontwikkelaars. Door samen met de ontwikkelaars één team te vormen, zonder eilandjes, kunnen zij de test van een sprint afronden voordat die wordt opgeleverd. Wij maken ons sterk voor Test Driven Development, waarbij ook de eindgebruiker nauw wordt betrokken. Door hun jarenlange ervaring in veel verschillende omgevingen zijn onze testers zeer bedreven in effectief communiceren met zowel eindgebruikers als ontwikkelaars, en kunnen zij ook heel goed als “tolk” optreden tussen de twee soms sterk uiteenlopende denkwerelden.

Agile testen in andere omgevingen

Al onze testers zijn Certified Agile Tester, geschoold in ISTQB. Ze hebben een grondige kennis van de principes van het Agile Manifest, en van diverse methodes die daarop zijn gebaseerd. Denk bijvoorbeeld aan de hierboven besproken Scrum-methode, maar ook aan XP (Extreme Programming), FDD (Feature Driven Development), DSDM (Dynamic Systems Development Method) en de Crystal-familie van methoden. Welke methode u ook gebruikt, wij hebben testers in huis die goed zijn ingewerkt en direct in uw team van start kunnen gaan.

Dankzij hun omvangrijke voorkennis zijn onze testers breed inzetbaar. Naast hun theoretische achtergrond brengen zij ook een ruime praktijkervaring bij diverse bedrijven mee. Door deze combinatie verkeren zij in de beste positie om u niet alleen als tester van dienst te zijn, maar ook als adviseur over bijvoorbeeld TMap® (Test Management Approach). Testen is meer dan alleen maar reageren op wat de ontwikkelaars maken, het is ook actief meedenken en voorstellen doen op basis van principes die hun waarde in de praktijk hebben bewezen.

Om maar een eenvoudig voorbeeld te geven: naarmate software complexer wordt, daalt veelal de performance. De eindgebruiker verlangt een flitsend snel systeem, de technici wijzen op allerlei bottlenecks. In de praktijk draaien al deze discussies uit op hetzelfde compromis: de reactietijd mag maximaal 1 seconde zijn. Een professionele tester legt dit criterium vroegtijdig op tafel. Dan kan iedereen zich weer op andere zaken concentreren. Met een dergelijke pragmatische inslag bespaart de tester het hele team veel tijd en dus kosten.

Neem de proef op de som

Testen is maatwerk. Wilt u weten wat wij kunnen betekenen voor de specifieke situatie van uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Wij helpen u graag om op een rij te zetten wat uw testbehoeftes zijn en welke testmethode (of combinatie van methodes) uit de Agile familie daar het beste bij past. Ook geven wij u een helder beeld van de kosten, voordat u tot een eventuele samenwerking met ons besluit.

Meer weten?
 
1Slagschepen op basis van Agile
22Maanlanders gemaakt met Agile
6Datingsites ontwikkeld met Agile
500000Agile experts

Agile & Testen

 
De tester is een onmisbare factor geworden in het ( scrum/ agile ) team en geeft de tester veel kwaliteit mee aan software testen en ontwikkeling. Tegelijkertijd zijn er een aantal zaken waar je als tester in een Agile omgeving heel goed rekening mee moet houden. Je leest ze hieronder.
 
  • Verandering is de enige constante in Agile. More change request to follow!
  • Tijd voor testen. In Agile projecten staat dit constant onder druk.
  • Gebrek aan testfocus. Alles volgt elkaar snel op waardoor je nooit heel erg diep kunt gaan.
  • In Agile omgevingen moet je proberen te automatiseren. Dit gaat je enorm helpen.
  • Zorg er altijd voor dat testen onder de aandacht blijft in een Agile project.
3577
Ga hier direct naar het Agile manifesto.Agile Manifesto