Google Cloud Test Lab

Google Cloud Test Lab

Google Cloud Test Lab. It works!

Google kennen we allemaal, het bedrijf dat zich op zeer veel gebieden op het internet bezig houdt. Google Cloud is de tak die onder andere opslag- en werkruimte beschikbaar stelt op de servers van Google. En één van de taken die de werkruimte kan uitvoeren is het software testen van allerlei apps of applicaties onder laboratoriumomstandigheden.

Als je ooit gewerkt hebt aan welke populaire app dan ook, dan weet je dat de ontwikkeling ervan soms bloed, zweet en tranen kost. Het moet namelijk kunnen functioneren op duizenden verschillende apparaten, verschillende configuraties, of verschillende versies van Android. Nu kunnen we wel overtuigd zijn van het feit dat onze app op de meeste van die toestellen correct zal functioneren, maar het onvermijdelijke zal beslist een keer gebeuren. Het zit er dik in dat je ergens een klant treft die zijn Androidconfiguratie zo heeft aangepast, dat het niet mogelijk is er enig zicht op te krijgen of het te duur wordt om zelf aan te schaffen. Google weet hiervan omdat zij tijdens de productie van een app sommige wel heel vreemde foutmeldingen hebben ontvangen, die tijdens de ontwikkeling, kwaliteitsverzekering (QA) of gebruikerstesten(UAT) zich nooit hebben vertoond.  Vandaar de Google CloudTest Lab!

Wat is het precies?

Talloze verschillende apparaten met allerlei variaties in programmeertalen, Android versies, voorkeuren en configuraties worden door middel van een farm van fysieke en virtuele apparaten voor de klant beschikbaar gesteld.

Wat kan de klant er mee doen?

Er zijn twee dingen waarmee de Google Cloud Test Lab je kan helpen:
1. Je kunt een ROBO test laten uitvoeren waarvoor je geen activatiecode nodig hebt. Je uploadt heel eenvoudig je Android Package of APK- bestand. Je kiest vervolgens de apparaten waarop je het wilt testen en bekijkt de resultaten.
Het lijkt een beetje op het loslaten van een complete leek op je app. Daarna ben je in staat bent precies te zien hoe de foutmeldingen, de crashes, tot stand komen.
2. Je kunt ook een zogenaamde Instrumentatietest, die je hebt geschreven met Espresso of Robotium, laten uitvoeren en dan inzien wat de resultaten daarvan zijn.

Je zult zien dat de uitvoering van deze test laat zien wanneer je app faalt en waar het slaagt.

Als je eenmaal de tests hebt laten uitvoeren, dan ontvang je gedetailleerde rapporten voor elk gebruikt apparaat, inclusief:
• Logbestanden van het apparaat
• Screenshots ( beeldschermafbeeldingen) van het apparaat
• Video’s van de uitvoering
• Een activiteitenplattegrond die kan aangeven wat er precies gedaan is om naar een volgend scherm te gaan
• Voorbeeld van een activiteitenplattegrond voor de Robo test

Hoe is het te gebruiken?

Op dit moment draait de Google Cloud Test Lab nog in Bèta. Je kan je echter inschrijven om updates te krijgen en ingelicht te worden wanneer het programma voor iedereen beschikbaar is.

Waarom zou de klant zich druk moeten maken over deze test?

Android ontwikkelaars hebben te maken met meer dan 6000 verschillende apparaten in de reële wereld. Als je een app wilt testen op al deze apparaten zou je ze dus in principe allemaal aan moeten schaffen. Dat wordt dan een aardige kast vol en een bijzonder kostbare gelegenheid, en het zal beslist niet gemakkelijk zijn. Google Cloud Test Lab heeft in principe elke variatie in huis waarop de klant zijn app kan testen zonder het daadwerkelijk te bezitten. Verder is het heel goed mogelijk dat het problemen oppikt die de klant met zijn eigen testmogelijkheden zou kunnen missen.

 

1475

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha *