Google Mobile First

Google Mobile First

Google mobile first

Vandaag kondigde Gary Illyes op Pubcon aan, dat Google gaat omschakelen naar  Google Mobile First indexering. Dat betekent dat Google aan de indexering van de mobiele versies van webpagina’s de voorkeur geeft boven die van de desktop. Dit is een enorme verandering maar komt eigenlijk niet helemaal als een verassing. Toch? Google heeft altijd de desktop versie gebruikt om de webpagina’s te rangschikken, zelfs als het om resultaten ging, bedoeld voor gebruikers van een mobiel toestel. Opgemerkt dient te worden dat deze maatregel nog niet actief is. Het is een vooraankondiging, zodat SEO’s en eigenaren van websites zich kunnen instellen op de komende verandering. Maar wacht niet te lang want voordat je het weet is het er en loop je achter de feiten aan.

Waarom deze Google mobile first index?

Google besloot tot deze verandering naar een google mobile first index, omdat we leven in een wereld, waar mobiele apparaten een steeds belangrijkere rol spelen, dus was het logisch zich daarop aan te passen. Het is iets waar Illyes ons al zeker een jaar mee plaagt, en Google is daar dus al zeker zo lang mee bezig. Velen zagen deze verandering ook al aankomen en tegelijkertijd dachten een hoop mensen dat het niet zo een vaart zou lopen. Omdat mobile search een voortdurende groeiende activiteit is, al jarenlang meer dan 50%, is het niet meer dan logisch dat Google deze stap zou zetten.

Hoe mobiele webpagina’s net iets anders zijn

Veel eigenaren van websites maken van hun mobiele pagina een veel lichtere versie van hun eigenlijke pagina. Maar als Google instapt met een mobile first index, dan wordt het voor deze mensen veel belangrijker na te denken over wat ze precies kwijt willen aan informatie op de mobiele pagina. Als de informatie van de desktop versie niet verschijnt op de mobiele versie, dan is het hoogstwaarschijnlijk, dat de eigenaar door de afwezigheid van bepaalde sleutelwoorden minder verkeer genereert. Website-eigenaren, die gebruik maken van beide versies voor hun pagina, afhankelijk of er een bezoek gebracht wordt via desktop dan wel mobiel, zullen goed moeten nadenken over deze verandering en wat het voor hun site inhoudt.

Websites met identieke desktop / mobiele inhoud.

Voor websites, die dezelfde inhoud presenteren voor zowel desktop als mobiel, zal deze maatregel weinig verschil uitmaken. Omdat er geen delen van de pagina verloren gaan, zal de indexering hier geen andere of mindere resultaten opleveren. Waarschijnlijk is hier overigens wel een hele onzekere factor want uiteraard spelen er nog meer zaken mee zoals snelheid en responsiveness. Je kan je website overigens ook zelf heel goed testen met de pagespeed manager van Google. Wil je hier meer uitleg over hebben? Neem even contact met ons op.

Controle van je mobiele pagina

Veel website-eigenaren controleren hun mobiele pagina vooral of het al dan niet mobielvriendelijk is, maar met deze verandering moeten ze zich ervan verzekeren dat hun pagina’s geen relevante inhoud missen, die dus van belang is voor een goede indexering.  Website eigenaren kunnen in Google Search Console via fetchen als Google controleren wat Google precies ziet van hun website. Let wel op, dat je hier kiest voor de mobiele gebruikersversie, omdat het programma standaard kiest voor de desktopversie.

Gestructureerde gegevens

Website-eigenaren verwijderen vaak gestructureerde gegevens om de pagina voor de mobiele versie lichter te maken, maar om deze data bereikbaar te houden voor de zoekmachines voor mobiele apparaten, moeten eigenaren ervoor zorgen, dat deze gestructureerde gegevens ook op hun mobiele pagina’s aanwezig zijn. Schema.org is dus wel degelijk ook voor mobiel heel belangrijk. Onderschat dit niet!

Desktop Index

De desktop Index zal niet verdwijnen, maar Illyes maakt duidelijk dat het belang ten opzichte van de mobiele index een stuk minder zal zijn. De mobiele index zal de belangrijkste en meest recente index worden.

Links/ linkbuilding

Illyes gaf in zijn verklaring aan dat links een probleem vormen, omdat mensen via mobiele apparaten, in vergelijking met desktop, minder de neiging hebben door te linken naar andere sites. De dalende trend van linkbuilding gaat hiermee dus nog verder doorzetten. Men kan het geld hiervoor beter in goed geschreven content stoppen inplaats van in linkbuilding.

Wanneer zal de verandering naar Google mobile first index plaatsvinden?

Er wordt geen datum van verandering aangegeven, omdat, volgens Illyes , datums kunnen veranderen. Hij vermeldde wel, dat Google het via een blog post zal aankondigen. Deze post zal dan ook informatie bevatten, wanneer precies de omschakeling zal plaatsvinden. Het is van belang om te weten dat Google ruim van te voren heeft aangegeven dat er veranderingen stonden te gebeuren met betrekking tot mobiel indexeren, nu het één dezer dagen gaat gebeuren kunt er maar beter veel effort in gaan steken want waarschijnlijk duurt het niet lang meer.
Wilt u uw website laten testen door onze eperts? Wilt u weten wat u kunt doen of verbeteren? Neem dan snel contact met ons op en wij helpen u graag verder.
1551

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha *