Resharper

ReSharper. Een nuttig stukje gereedschap voor elke softwareontwikkelaar.

Wat is ReSharper?

Voor het geval je niet weet wat ReSharper precies is, kunnen we je vertellen, dat het hier gaat om een plug-in voor de programmeerontwikkelomgeving van Microsoft: Visual Studio. Het voegt een aantal geweldige coderingsnavigatie en -editing functies toe, waarvan ik hoopte dat die al in Visual Studio aanwezig zouden zijn. Hoewel Visual Studio, dat al meer dan 10 jaar bestaat, een uitstekende ondersteuning biedt bij het ontwikkelen van allerlei applicaties, mist het toch een paar basale coderingsnavigatie en – editing gereedschappen. En dat zijn de functies, die IntelliJ IDEA (wordt gebruikt door JAVA ontwikkelaars) al heel lang hebben.
ReSharper biedt inmiddels veel meer dan Visual Studio en het gat lijkt alleen maar groter te worden. Er wordt elke maand een nieuwe versie van ReSharper gelanceerd, terwijl Visual Studio slechts elke 2 a 3 jaar een update krijgt. Zelfs dan lijkt de nadruk van Microsoft bij deze opwaarderingen te liggen op het toevoegen van meer applicatiesjablonen (macroniveau) in plaats van de ontwikkeling van functies op het gebied van codering en herstructurering (microniveau)

Hoeveel kost ReSharper?

Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik geen banden heb met ReSharper, noch werk ik voor JetBrains, het bedrijf dat ReSharper heeft ontwikkeld. Ik ben slechts een van de vele tevreden gebruikers. Al vanaf de eerste dag dat ik deze plug-in ben gaan gebruiken, heb ik niet meer omgekeken en hoe meer ik leerde het te gebruiken, hoe meer plezier ik kreeg in mijn coderingswerkzaamheden.

Dus, hoeveel kost ReSharper nu precies?

Als je een commerciële licentie aanschaft, dan ben je het eerste jaar €125 kwijt, het tweede jaar €100 en elk daarop volgend jaar €75. Als je echter een student bent of werkt aan open source projecten, dan is het helemaal gratis. Veel ontwikkelaars klagen, dat die prijs veel te hoog is en dat ze het zich niet kunnen veroorloven. Als je tot die groep behoort, dan heb ik een vraag voor jou:

Hoeveel waarde hecht jij aan je eigen tijd?

Wat zou je zeggen als ik je vertel, dat werken met ReSharper je 10 minuten per dag kan schelen? En dat is slechts het minimum! 10 minuten per dag van je eigen tijd is ongeveer één uur per week en 50 uur per jaar. En ik heb het nog steeds over het absolute minimum. Er zijn herstructureringsfuncties binnen ReSharper, die letterlijk uren aan frustrerend werk kunnen schelen. Wil je een voorbeeld? In een ASP.NET MVC project geef je een bepaalde handeling een andere naam, maar je vergeet die naam ook te veranderen in de referentie binnen het overzicht van de applicatie. Deze werkt nu niet, maar dat kom je pas te weten als je de applicatie laat lopen en het pas ontdekt, als je bij de specifieke pagina aankomt, waar je de fout gemaakt hebt. Maar wat als je dat deel van de applicatie niet hebt getest of je hebt geen geautomatiseerde tests, die een dergelijke fout eruit zouden moeten pikken? Heb je enig idee hoeveel tijd dergelijke, relatief kleine foutjes je kunnen kosten? ReSharper heeft me voor dergelijke gevallen in de laatste 2, 3 jaar behoed: als je de naam van een handeling verandert, dan verandert ReSharper dat automatisch in het overzicht van de applicatie. Visual Studio bezat tot twee jaar geleden deze functie nog niet, en ik twijfel eraan of ze die inmiddels toegevoegd hebben!

Verdien je meer dan €2 per uur?

Ik denk, dat vooral freelancers van mening zijn dat ReSharper aan de prijzige kant is, want meestal worden dergelijke gereedschappen binnen een bedrijf betaald door de werkgever. Het moet volgens mij voor een software ontwikkelingsbedrijf toch mogelijk kunnen zijn minstens €200 per jaar per werknemer te besteden aan dergelijke hulpmiddelen. (€200 is de gemiddelde prijs van een licentie voor bedrijven per ontwikkelaar, niet per individu)
De werkgever zou begrip moeten kunnen opbrengen voor het feit, dat je met de juiste gereedschappen beter werk aflevert, en ook nog eens in minder tijd, en dus voor minder geld. Zij hebben er dus alle baat bij dergelijke licenties aan te schaffen voor hun ontwikkelaars, en als ze dat niet begrijpen, dan werk je misschien wel voor het verkeerde bedrijf.

Maar wat als je een freelancer bent en voor je eigen kosten moet opdraven? Laten we eens een rekensommetje maken en zien of het nut heeft een ReSharper licentie aan te schaffen.
We hebben al uitgerekend dat ReSharper je minimaal ongeveer 50 uur per jaar scheelt. Wat verdien jij precies per uur? Zelfs al is dat maar €2 per uur, dan bespaar je op die manier al €100 per jaar; en dat komt ongeveer overeen met de prijs, die je moet betalen voor ReSharper, gemiddeld genomen over drie jaar. Vanaf dat moment betaal je nog maar €75, en met je verdienste van €2 per uur, verlies je er dus niets meer op. Afgezien daarvan worden je coderingsprojecten veel leuker en minder frustrerend om te doen.
Je typewerk wordt er eenvoudiger op, er zijn eenvoudige shortcuts naar krachtige herstructureringen en nog veel belangrijker: een schonere en meer consistente coderingsbasis, wat betekent dat je minder onderhoud hoeft te plegen en het proces over het algemeen minder energie kost.
En je kunt het ook nog eens aftrekken van de belasting, omdat het een noodzaak betreft om je werk te kunnen doen.

Is ReSharper zijn geld waard?

Een goede doe-het-zelver heeft een elektrische schroevendraaier in zijn gereedschapskist. Dergelijke schroevendraaiers kosten meer dan gewone en als ze kapot gaan, dan moeten ze vervangen worden. Een degelijke, eenvoudige schroevendraaier kan echter je hele leven heel blijven. Waarom zou een doe-het-zelver meer geld besteden aan een krachtige, elektrische, als hij hetzelfde werk kan doen met een eenvoudige en goedkopere schroevendraaier? Waarschijnlijk omdat hij zijn tijd waardevol acht. Hij kan het werk namelijk in minder tijd doen, maar toch hetzelfde bedrag vragen voor het werk dat hij moet doen. Als softwareontwikkelaar heb je ook gereedschappen nodig om meer te kunnen doen in minder tijd, zodat je aan dezelfde hoeveelheid werk meer geld kunt verdienen; of je kunt met de tijd die je overhoudt allerlei andere leuke dingen doen. Zou het niet geweldig zijn als je minder tijd zou spenderen aan je coderingswerkzaamheden en meer tijd aan je gezin, of een cursus die je altijd al had willen volgen? Of dat je eindelijk wat tijd over hebt om aan die o zo noodzakelijke beweging te besteden, iets dat ontwikkelaars helaas over het algemeen te weinig doen?

Spendeer jij liever de hele dag aan coderen, coderen en coderen om vervolgens, als je wat ouder wordt, met nek- en rugklachten te komen zitten, of heb en neem je de tijd dit te voorkomen door 20 minuten per dag in de sportschool door te brengen?

Misschien vind je $100 per jaar te veel om te besteden aan gereedschappen om je werk wat eenvoudiger te maken, maar vergeet niet, dat er ontwikkelaars zijn, die juist daardoor evenveel geld als jou verdienen, maar in minder tijd en met minder inspanning.

Maar uiteindelijk ligt die keuze bij jou.

1953

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha *